Nedir bu vize dönemlerini önemli kılan . Bu yazımda ders çalışmaktan ziyade büyük bir kısmı ders çalışmaya hazırlıkla geçen vize dönemlerine deyinmek istiyorum.
Vize dönemlerini giriş gelişme sonuç olmak üzere üç ana başlıkta inceleyeceğiz.
GİRİŞ : ilk soru olarak sorulması gereken -ki bence en kritik noktamız-
''hangi dersleri alıyorum ki ben yaa'' internet şifresinin unutulması halinde en kısa yol öğrenci işlerinden bir adet transkript alınmasıdır.
Elimizde hangi dersleri aldığımız yazan belgemizle sınav tarihlerimizin asılı olduğu panomuzun önünde dururuz akabininde durmakla kalmayıp yazmaya başlarız .
Yazdığımız kargacık burgacık yazıları temize geçiririz ve kantinde avına odaklanan bir atmaca misali beynini sömürebileceğimiz insanları aramaya koyuluruz.
Bir yandanda telefonumuza sarılarak bir önceki sınav döneminden beri aramadığımız -okul- aradaşlarımızı ararız sen şu dersi alıomusun sen bu dersi alıomusun hoca dersi nasıl işliyor sende ki notlar temizmi yazı güzelmi bunların bilgisayar çıktısı yokmu mail atsan vıdı vıdı bıdı bıdı şeklinde başlarız not sömürme işlemimize .
Not sömürme işlemimizin en önemli kısmı olan fotokopi kısmını ayrı bir başlık olarak ilerleyen konularımızda göreceğiz !
GELİŞME : Sınavlardan bir hafta önce notlarımızı toplamanın verdiği rahatlıkla sınanvdan yaklaşık 15 saat öncesine kadar evde oturup -ki tekrar bir önemli noktadır evde oturmak ders çalışma niyetiyle evde oturup uyumak uyanmak yemek yemek bilgisayarı açmamak uğruna tv karşısında daha önce adını duymadığımız dizileri seyretmek -bari bi film izle çık bi hava al-.
15 saat kalmıştır- beklenen an yakın- gereksiz tüm işlerimiz bitirmiş artık asıl yapmamız gereken o asli göreve gelmişizdir ders çalışmak cep telefonları kapatılır elimize 1 hafta önce uzun çalışmalarla topladığımız notlarımızı alırız başlarız çalışmaya bir iki sayfa sorun çıkmaz taki o an gelene kadar
''NERDEN GELDİ'' anı
Özellikle sayısal derslerde karşılaştığımız bu problem gençliğin bitmez çilesidir .
Derse giren arkadaşımız o an için hocamızı dinleyerek beynine kazıdığı o emsalsiz anı o altın anahtarı kağıdına geçirmemiştir .
şekil 1-a' da 31-03-2009 tarihli yatırım projeleri analizi dersinde verilen örneği görmekteyiz.
Yukarıdaki fotoğrafta 2 si soruda verilmiş vaziyette toplam 6 adet 200 görmekteyiz .
Peki bu 200 ler nerden geldi? Bu 200 ler nerden gelmişler nereye gitmektedirler? Bu 200 lerin kaynağı ne ? Bu 200 lerin anası babası yok mu ? Bu 200 ler ne yer ne içerler bre zındıklar !!!
Veyahut çoğunlukla muhasebe derslerimizde karşılaştığımız bir problem olan alt alta olan rakamları toplasakta çıkarsakta en altta yazan rakamı elde edememe problemi.Bu dört işlem karmaşasına hiç bulaşmadan nerden gelen 200 lere dönüyorum.
Uzun uzun soruya
bakılır ,
bakılır ,
bakılır,
sağdan bakılır,
soldan bakılır,
ters çevirip bakılır,
soru tekrar yazılıp bakılır,
soru çözülmeye çalışılır o saatte telefonla arayabileceğiniz yakın arkadaşınız aranır pek bi sonuç elde edilemez zira o ders esnasında o arkadaşınızla beraber gezmekteydiniz.
Nerden geldi diye adlandırdığımız bir rakamla karşılaşmamız sınava 13 saat kalmasıyla birlikte yaşanan stres çalışmamızda 2 saat ömürümüzden ise en iyi ihtimalle 5 yıl götürür.
Zaman geçtikçe hırslanırsınız hadi şu soruyu geçiyimde sonra sabah birine sorarım gibi bir olgunluk gösteremesseniz eğer tam bir sene sonra bu zamanlarda tekrar aynı dersi çalışıyor olmanız muhtemeldir .
Bir alternatifiniz ise saatlerce uğraşıp nerden geldi rakamının nerden geldiğini bulup sonsuza kadar unutamamaktır. beyninizin en derinliklerine kazınır nerden geldiği ve bir dahada gitmez el emeği göz nurunuz olan bu bilgi sizinle gelecek kuşaklara taşınır.
SONUÇ:Bir başka alternatif ise zira benim kendisi okulda geçirdiğim 20. onur yılımın sonunda öğrendiğim çok değerli bir bilgidir.
Şekil 2-a 31.03.2009 tarihli yatırım projeleri analizi dersinde bizzat şahsım tarafından tutulmuş olan ders notumun fotoğrafıdır.
- kıssadan hisse ey Türk gençliği derslerine gir notunu kendin tut uzun yaşa ...