31.1.20

DUYGUSAL MUHAFIZLIK




Bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça zamanında sadece aile büyüklerinin, bilge kişilerin yaptığı koruma içgüdüsüyle harekete geçtikleri daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak bu iş böyle olabilir diye yol gösterme, klavuz olma ya da gerektiğinde kötülüklerden korumak için bazı sorunları başkaları yerine yüklenme gibi aşırı dozda korumacılık uygulamaları içeren sosyal (b)ağlar hayatımızı zorlaştırmaya başladı.

Eskiden şefkat ve anlayışla yapılan bu destekler bedel ödenen herkesin kendi hayatlarından & hayallerinden & ihtiyaçlarından vermek zorunda kaldıkları bir boynumun borcu sistemine dönüştü.

Ben diyorum ki herkes Duygusal Muhafızlık görevinden bir istifa etsin.

Çok isteyen ki bence herkes çok istemeli kendi ihtiyaçları, duyguları ve hayalleri için muhafızlık yapıp kendi doyum verici üretken yaşamları için emek&zaman harcasın.

"bence sen şunu böyle yapmalısın", "bunu yaparsam o çok mutlu olacak", "onun biraz neşeye ihtiyacı var diğerinin biraz sosyalleşmeye ihtiyacı var", "her şeyi ailem için yaptım", "dur ben onun için bir plan yapayım", "açsın sen","e tabii şimdi sen düşünemessin ben senin yerine düşüneyim", gibi kehanet içeren fikirler karşındaki kişiyi çocuk yerine koyduğunuz onun yerine bir ebeveyn gibi karar verme sorumluluğunu yüklendiğiniz ve sonunda emin olun sonunda size yol su ve elektrik faturası olarak dönecek zararlı fikirlerdir.

Ne yapabiliriz yetişkinde buluşabiliriz. Yetişkin ne yapar sorar? kendine sorar başkasına sorar ve öğrenir.

Kendi ihtiyaçlarım neler?
Kendim için ne yapabilirim?
sonra
Senin ihtiyaçların neler?
Senin için ne yapabilirim?

ve belkide senin için şu anda bunu yapamayacağım yani HAYIR der.

Ve bazende hayır evet olur evet hayır olur fikirler durumlar insanlar değişir.

Son olarak kendinize kendinize emanet edilmiş bir çocuk gibi davranın canını çok sıkmayın, sağlığına dikkat edin, çokta tembellik yapmasına izin vermeyin ne de olsa gelişmeye, öğrenmeye, yaşamaya geldik miskin miskin başkalarının yaptıklarını izleyerek iç geçirmeye değil...

*Bende Duygusal Muhafızlık & Fahri Psikologluk görevlerimden istifa ettiğimi buradan duyurmak isterim :)





Hiç yorum yok: